TRABZON KÜLTÜR SANAT VE SPOR ŞEHRİ Mİ?...

Dört bin yılın üstünde bir geçmişe sahip imparatorluk şehri Trabzon gerçekte kültür sanat ve spor şehri mi?

Doğu Rum imparatorluğunu yıkıp Fatih Sultan Mehmet ile fethedilip Osmanlı sancağı valiliğini Yavuz Sultan Selim yapmış, Kanuni Sultan Süleyman gibi tarihe mal olmuş bir padişahın doğduğu, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal’in değer verip üç kez ziyaret ettiği, vasiyetini bu şehir de yazdığı, Samsun’da bir güneş gibi doğan Atatürk’ü ilk karşılayan ve korumalığını yapan insanların yaşadığı şehrin adıdır Trabzon.

Kültür, sanat ve spor bir kentin oksijen kaynağıdır. Kültür ve sanat ile ruhumuzu zenginleştirirken, sporla sağlıklı bir yaşamın temelini atarız. Bu toplumlar da yaşam da huzur ve mutluluk vardır.

Bu topraklarda nice sanatçı, sporcu kültür ve devlet adamı yetişmiştir. Dünyada üç tane opera binası olan birinin de Trabzon’da olduğu sanatın değer gördüğü, hatta her konuşmada dile getirilen her metre karesine bir sanatçı düşer denilen yerin adıdır Trabzon.

Kültür, sanat ve spor bu kentin insanlarının mayasında, dokusunda doğarken yer almaktadır. Bu değerleri taşıyan kentler dünya gelişmiş örnek gösterilen yerlerdir. Her bir sanatçısı, her bir sporcusu, her bir kültür adamı o kentin anlamını ifade eden tanıtımında, geçmişten gelecek yüzüdür. Peki biz bunu Trabzon’da ne kadar görebiliyoruz? Kendi değerlerimize ne kadar sahip çıkabiliyor, onları koruyabiliyoruz mu?

Spor tesisleşmesi konusunda Trabzon uluslararasında rekabet ettiği dünya ülkelerinin çok üstünde tesise sahiptir. Bu kentin bir avantajıdır. Ancak bu tesislerde en son ne zaman Uluslararası bir spor organizasyonu düzenlendi.

Dönemin Efsane Genel Müdürü Mehmet Atalay ile 2007 Karadeniz Oyunları, 2011 Eyof düzenlenmişken benim federasyon başkanlığımda 2014 Hentbol Dünya Şampiyonası 2016 Gymnasiade Trabzon’a kazandırılmış ve düzenlenmiştir. Aradan geçen 10 yıl boyunca düzenlenen hiçbir uluslararası organizasyon yoktur. Spor Şehri olabilmenin yolu Uluslararası spor organizasyonlarından geçmektedir.

Gelelim kültür ve sanat etkinliklerine! Trabzon’un yıkılan opera binasın yerine hala bu kente yakışan bir kültür merkezi kurulamamıştır. Tiyatrocular Hüseyin Kazaz Kültür Merkezinden kapı dışarı edilmiştir. Bu sanatçılar adına büyük bir yanlıştır.

Sanat kültür etkinlikleri dar salonlarda sergilenmek için sıra beklemektedir. Turizm kenti Trabzon’da turizme hizmet 12 ay hizmet edecek yabancıların gezebileceği sanat merkezlerin olmaması turizme ve kentin kültürel anlayışının yansımasına da büyük darbe vurmaktadır.

Oysaki kültür, sanat ve spor faaliyetleri bir kentin kalkınmasında rol oynadığı gibi sosyal hayatına da büyük katkılar sağlanmaktadır.

Eğer Trabzon bir kültür sanat ve spor kenti ise bunun gereğini yerine getireceksiniz. Kaldı ki bu tarihi bir sorumluluktur. Bu değerler ancak yaşamak ve yaşatılmakla hayat bulur.

Artık Trabzon, kültür, sanat ve spor kenti söylemleri yerine, yapılacak eylemlerle hak ettiği yere bu kenti taşımanın zamanıdır. O zaman Trabzon tarihi geçmişiyle geleceğini tamamlayan, anlamına kavuşan bir kent olur.