İnsanlar hep sizin düşündüğünüz gibi düşünmeyebilir veya sizin düşlediğiniz Dünya her yönüyle doğru olmayabilir. Ya da yalnızca bir perspektife göre insan bir anlamla tanımlanmayabilir. Evet sizin düşündüğünüz biçim sizin doğrunuzdur. Siz çobanın kavalını, Anadolu türkülerini sevebilirsiniz. Başkaları elektro gitar ile yapılmış müziği sevebilir, rock ve metal dinleyebilir. Siz mısır ekmeğinin yanında ayranı tercih edebilirsiniz, başkaları expresso kahvenin yanında çikolata sevebilir. Size Anadolu insanı, köy insanı daha samimi gelebilir. Başkaları kentin içinde yaşayan insanlarla daha mutlu olabilir ve onları daha akılcı bulabilir. İnsanlar Anadolu bozkırlarında, yaylalarında, köylerinde yaşıyor diye daha samimidirler gibi bir yargıya ulaşılması eksiktir. Ki sizler o karşılaştığınız insanlarla küçük bir zaman dilimini paylaşıyorsunuz ve paylaştığınız anlar onların "ayranın köpüğü" gibi en gösterişli halleri. Aslında bu her yerde, köylerde, kentlerde vs. yaşayan insanların tümünü kapsar. Tanımak için aynı düzlemde ve aynı beklentilerle yaşamak gerekli.
Beni ne güzel karşıladı, çok samimi davrandı, bana yardımcı oldu, benimle ortamını paylaştı, bana doğallığını sundu vs. vs.. Nasıl samimi insanlar, nasıl türkü kokulu insanlar, nasıl çıkarı olmadan yüreğini bize sunan insanlar vs. vs.. Ona hiç karısına nasıl davrandığını sordun mu ? Ailesiyle, köydeki insanlarla nasıl bir paylaşım içinde olduğunu biliyor musun ? Gelinlik çağına gelmiş kızına nasıl davrandığını merak ettin mi ? Acaba çocukları arasında erkek, kız diye ayrım yapıyor mu ?Kendi tarlasından geçen suyu komşusuna kullanması için veriyor mu ? Tarla sınırı yüzünden yanındaki tarlanın sahibine düşman oluyor mu ? Belki oluyordur, belki olmuyordur, bilmiyorum.
Sana güzel davranmış, sana ayran getirmiş, sana doğal yüzünü sunmuş ve bunları katıksız ve saf biçimde yapmış. Bunları Anadolu misafirperverliğinin kuralları gereği yapmış. Yani bunu görev kabul ettiği için yapmış. Ama kendi yaşamında ne kadar doğru bir insan olmuş ? Gerçi doğru nedir ki ?Doğru hangi yaşamın kırıntısından artan tanımlamadır ?
Tabi ki olumlu, olumsuz yönleri bağlamında kentlerde yaşayan insanlar için de yüzlerce cümle kurabiliriz. Kentte olsun, köyde olsun kimse yaşamı köşeleriyle yaşayamaz. Herkesin ve her şeyin kendi içinde virgülden sonra olan kısmını bir tam sayıya yuvarladığı bir biçimi vardır. Yani yaşam köşeli değil, yuvarlaktır. Sizler kendi yaşamınızda yapamadığınız güzellikleri başkalarında görmek isteyerek veya katıksız ve saf olduğunu sandığınız (öyle olmadığını bilmenize rağmen) insanlara yükleyerek bir nevi ruhunuzu arındırmaya çalışıyorsunuz. Ancak ne böyle ruhunuz arınıyor ne de o insanlar sizin düşündüğünüz gibi sütten çıkmış ak kaşık değiller. İnsanların yaşarken insan olduğunu anlarsınız ve hiç bir insan bir ütopyanın ürünü değildir. Nirvana noktası yalnızca bir kabulden ibarettir.
Fotoğraf:Anonim
M. Özer İSKENDER